Ekonomi

Adıyaman Ziraat Odası Başkanı ve İlçe Başkanları, Tarım ve Orman Bakanı’na Dosya Sundu

Adıyaman Ziraat Odası Başkanı Yaşar Özkan ve ilçe ziraat odası başkanları, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya kentin tarımsal sorunlarına ilişkin belge sundu.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Adıyaman Ziraat Odası Başkanı Yaşar Özkan ve ilçe ziraat odası başkanları ile valilikte bir araya gelerek sorunlarını dinledi.

Deprem nedeniyle üreticilerin mağdur olduğunu belirten Ziraat Odası Başkanları, taleplerini belgelerle sundu.

Başkanların taleplerinin yer aldığı belgede şu talepler yer alıyor:

“Motorindeki ÖTV artışından dolayı üreticimiz çok mağdur. Motorinde ÖTV muafiyeti talep ediyoruz.

Tarımsal sulamada kullanılan GES’in üniversitelerden ruhsatının alınmasını ve İl Tarım ve Orman Müdürlüklerinin teknik ekibinin yetkilendirilmesini istiyoruz.

Ayrıca Maliye, Enerji, Tarım ve Orman Bakanımızın ortak açıklaması ile yürürlüğe giren Tarımsal Sulama amaçlı GES’lerin trafo gücünün iki katına satma yetkisi EPDK tarafından iptal edildiğinden, üreticimizin geri ödemelerinde büyük sıkıntılar yaşanacaktır. bankalar, EPDK’nın aldığı kararda, tarımsal amaçlı GES’lerin farklı tutulmasını talep ediyoruz.

Konsolidasyon çalışmalarının bir an önce tamamlanması.

Devam eden barajlarımızın baraj inşaatlarının tamamlanması (Çetintepe isale hattı, Koçali, Gömükhan, Büyükçay ve Çelikhan sulama tünellerinin bir an önce ihale edilmesi).

Devletimiz kurumları içerisinde çiftçilerimizin bağlarını ve sorunlarını analiz etmeye çalışan anayasal bir kurum olan Ziraat Odası Başkanları olarak bizler de karşı değiliz. Çiftçilerimizin kesilmesine izin verilmiyor ve biz Ziraat Odası Başkanları olarak E-devlete karşı değiliz. Ancak Ticaret ve Sanayi Odalarında olduğu gibi Ziraat Odalarından belge alma butonunun e-devlet üzerinden ÇKS sistemine eklenmesini talep ediyoruz.

Sarmalık Kıyma Tütün konusunda yürürlükte olan 4733 sayılı yönetmeliğin derhal uygulanmasını talep ediyoruz.

6 Şubat depremi nedeniyle enkaz altında kalan Tarımsal Mekanizasyon (Traktör-Biçerdöver vb.) en kısa sürede karşılanarak üretime kazandırılmaktadır.

Çiftçilerimiz yüksek miktarda Bağ-Kur primi ödediği için ödemede sıkıntı yaşıyorlar. Talebimiz prim tedbirlerinin düşürülmesi ve ödemenin hasada göre yapılmasıdır.

Hayvancılık sektörümüzün ihtiyacı olan Hayvancılığa dayalı Organize Sanayinin kurulmasını talep ediyoruz. Ayrıca depremde yıkılan ve ağır hasar gören hayvan barınaklarının yıkılması nedeniyle yemlerin ve hayvanların korunabileceği çadır ve tente temin edilmesini talep ediyoruz.

Sincik, Tut ve diğer ilçelerdeki orman arazilerimizde atıl halde bulunan Menengiç ağaçlarının, Orman Müdürlüğü tarafından Antep Fıstığı aşılaması yapılarak bölgedeki üreticilerimize teslim edilmektedir.

Badem ve antep fıstığı, Tarım Kredi Genel Müdürlüğü tarafından Kahta İlçemizde kurulan Sert Kabuklu İşleme tesisinden satın alınıyor ve buna cevizin de dahil edilmesini talep ediyoruz.

Yüzde 50 makine desteği kapsamında teslim tarihinin 1 ay uzatılmasını ve 15.09.2023 olarak düzeltilmesini talep ediyoruz.

İlimizin IPARD desteği kapsamına alınmasını talep ediyoruz.” – ADIYAMAN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu