Haber

Siyasilerin askeri mahkemelerde yargılanmasına Tunus muhalefetinden tepki

Tunus’ta muhalefet çatısının lideri olan Ulusal Kurtuluş Cephesi lideri Ahmed Najib al-Shaabi, siyasilerin askeri mahkemelerde yargılanmasının ordunun tarafsızlığına ve yüksek itibarına zarar vereceğini söyledi.

Ulusal Kurtuluş Cephesi, başkent Tunus’ta “25 Temmuz Sonrası Askeri Yargı ve Siyaset” başlıklı bir konferans düzenledi.

Konferansta konuşan Shaabi, Cumhurbaşkanı Kays Said’in Meclis’i feshetmesinin önünü açan 25 Temmuz 2021 tarihli olağanüstü kararlara atıfta bulunarak, “Tunus Ulusal Ordusu’na ait tankın Meclis’in kapısını kapatması ve serbestçe seçilmiş temsilcilerin görevlerine devam etmelerine engel olmuş, kamuoyunu rahatsız etmiştir.” dedim.

Tankların TBMM’ye giden yolları kapatmasının ardından ordunun siyasi hayata müdahalesini hissetmediklerini belirten Shaabi, “Ancak askeri yargı Tunus’ta özgürlükleri bastırmak için her gün sivillere ve siyasetçilere karşı kullanılıyor. askeri mahkemelerde sivillerin yargılanması, ordunun tarafsızlığına ve yüksek prestijine zarar vermektedir.” ifadelerini kullandı.

Konferansa görüntülü mesaj gönderen eski Cumhurbaşkanı Muhsin el-Merzuki, “Zulüm kalıntılarına karşı savaş halindeyiz” dedi. dedim.

Cumhurbaşkanlığı döneminde kimseye ne hukuk ne de askeri mahkemelerde dava açmadığına işaret eden Merzuki, “Said, Tunuslular için bir tehlike kaynağı. Tunus hükümeti meşruiyet kazanana kadar barışçıl hareketlerimizi sürdüreceğiz.” dedi.

Askeri Mahkeme 5 eski milletvekiline çeşitli cezalar verdi

Tunus’ta Askeri Mahkeme, 20 Ocak’ta basında ‘havaalanı olayı’ olarak bilinen davada yargılanan 5 eski milletvekiline çeşitli hapis cezaları vermişti.

yargılanan 5 eski milletvekilinin avukatı Inas al-Harras; Meclis’teki Onur Koalisyonu Lideri Seyfeddin El Mahluf 1 yıl 2 ay, aynı bloktan avukat Mehdi Zagruba 11 ay hapis ve meslekten men, Milletvekili Nidal Suudi 7 ay hapis cezasına çarptırıldı. , Mahir Zeyd ve Muhammed Affas 5’er ay hapis cezasına çarptırıldı. hapis cezasına çarptırıldığını açıkladı.

havaalanı olayı

Mart 2021’de Tunus Havalimanı’nda meydana gelen olayda, güvenlik görevlilerinin yurt dışına çıkma yasağı olmayan ve yasal engeli olmayan bir kadının yurt dışına çıkışını “keyfi” şekilde engellediği belirtilmişti.

O sırada havalimanında bulunan Onur Koalisyonu Başkanı Mahluf ve beraberindeki milletvekilleri duruma müdahale ederek kadın haklarını savunduklarını açıkladı.

Havalimanındaki bu anlaşmazlığın ardından Tunus’un devrik Devlet Başkanı Zeynel Abidin bin Ali döneminde “terör şüphesi olanların ülkeyi terk etmesinin engellenmesi” için bir prosedür uygulandığı ortaya çıktı.

Tunus Askeri Mahkemesi tarafından terörle ilgili olduğu gerekçesiyle “havaalanı olayı” hakkında soruşturma başlatıldı; Mahluf ve yardımcısı Nidal Suudi tutuklandı ve diğer milletvekilleri tutuksuz yargılanmak üzere tutuldu.

Mahluf ve Suudi, yaklaşık 4 ay hapis yattıktan sonra 17 Ocak 2022’de tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Tunus’ta siyasi kriz

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, 25 Temmuz 2021’de açıkladığı olağanüstü kararlarla meclisin çalışmalarını dondurdu ve iki ay sonra yeni kararnamelerle yetkilerini genişleterek yürütmeyi kendisine bağladı.

Said’in 13 Aralık 2021’de açıkladığı “siyasi krizden çıkış yol haritası” kapsamında 25 Temmuz 2022’de anayasa referandumu, 17 Aralık 2022’de ise erken genel seçim yapıldı.

Genel seçimlerin ilk turunda seçmenlerin yalnızca yüzde 11,22’sinin sandık başına gitmesi, muhalefetin Cumhurbaşkanı Said’in meşruiyetini tartışmasına neden oldu.

Tunus’ta bazı kesimler, Said’in kararlarını “darbe” olarak nitelendiriyor ve ülkenin demokrasiden uzaklaştığını savunuyor.

haber-hekimhan.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu