Haber

İkinci turda Erdoğan mı galip gelir, Kılıçdaroğlu mu?

Türkiye’deki siyasi gelişmeler dünyanın saygın düşünce kuruluşları tarafından büyük bir dikkatle takip edilmektedir. 14 Mayıs seçim sonuçlarıyla birlikte değişen siyasi dinamikleri değerlendiren Türkiye uzmanları, 28 Mayıs’taki ikinci varyanta ilişkin dikkat çekici tahminlerde bulunuyor.

Çağaptay: “Erdoğan kazanırsa Türkiye otokrasi olur”

Washington Enstitüsü’nden kıdemli uzman Soner Çağaptay, 14 Mayıs’ta yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sonuçlarını yorumlayarak, “Cumhurbaşkanı Erdoğan az kalsın kazanıyordu, bu büyük bir sürprizdi. Ama daha büyük sürpriz, muhalefet adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun kazanamamasıydı. .”


Washington Enstitüsü Kıdemli Üyesi Soner Çağaptay. Fotoğraf: özel

Enstitünün sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Çağaptay, Erdoğan’ın seçime giden süreçte çok değerli avantajlara sahip olduğunu, Türkiye’de medyanın yüzde 90’ının AKP’nin kontrolünde olduğunu, yüzde 80’inin ise AKP’nin kontrolünde olduğunu belirtti. kamuoyu aslında Türkçe dışındaki yayınları takip etmiyordu. söylenmiş.

Erdoğan’ın bu şekilde yüksek enflasyon, deprem felaketi gibi konuların gündeme gelmesini engellediğini ve bunun yerine kendisini seçmenlere “Türkiye’yi askeri-sınai güç yapan lider” olarak sunduğunu anlatan Çağaptay, ikinci turda Erdoğan’ın seçime katılacağını söyledi. seçimleri kazanmak için bilgi akışını kontrol etti. tutmaya devam edeceğini söyledi.

Çağaptay, analizini şu çarpıcı ifadelerle noktaladı:

“Peki, ikinci tip kazanır mı? Evet, olur. Erdoğan seçimi kazanırsa Türkiye ne ülke olur? Son birkaç özerk kurum da yok olur. Eğitimli yurttaşlar ve gençler de ülkeyi terk eder…”

Eissenstat: “Kılıçdaroğlu’nun başı dertte”

Amerikalı tarihçi Dr. Howard Eissenstat, Washington merkezli Middle East Center (MEI) için yazdığı analizde Türkiye’deki seçim sonuçlarına odaklandı ve ikinci tip cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin öngörülerini paylaştı.

Aynı zamanda Lawrence Üniversitesi Öğretim Üyesi St. Eissenstat, seçimleri gözlemleyen AGİT’e 14 Mayıs seçimlerinin adil bir ortamda gerçekleşmediğini hatırlatırken, partinin oylarındaki düşüşe dikkat çekti. Yirmi yıldır iktidarda olan AKP.


St. Lawrence Üniversitesi öğretim üyesi ve Orta Doğu Merkezi (MEI) uzmanı Dr. Howard Eissenstat.Fotoğraf: Privat

Amerikalı tarihçi, Erdoğan’ın ilk kez yeterli oyu alamayarak seçimleri kazanamayacağına ve bu nedenle cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci tura kaldığına dikkat çekti.

Howard Eissenstat, Erdoğan’ın sahip olduğu avantajları sıralarken, “Kılıçdaroğlu’nun başı dertte” gözlemini paylaşarak, Cumhur İttifakı’nın parlamentoda çoğunluğu kazandığına ve yükselen milliyetçiliğe vurgu yaptı.

Kılıçdaroğlu’nun Kürt seçmenin desteğine ihtiyacı olduğunun altını çizen Amerikalı uzman, incelemesini şu ifadelerle noktaladı:

“Kılıçdaroğlu’nun başarısı Kürtlerin oylarına bağlı. Onlarsız kazanamaz ama bu takviye olursa milliyetçi seçmen onu desteklemez.”

Ünlühisarcıklı: “Hiçbir şey bitmiş değil”

Alman Marshall Fonu’nun (GMF) Türkiye Direktörü Özgür Ünlühisarcıklı, Erdoğan’ın 14 Mayıs’ta yeniden cumhurbaşkanı seçilmesine çok yakın olduğuna dikkat çekerek, “Ama ikinci tür bitmeden hiçbir şey bitmez” dedi.

Ünlühisarcıklı, GMF tarafından yayınlanan analizinde, Kılıçdaroğlu’nun zafer iddiasını sürdürdüğüne ve taraftarlarının büyük bir kısmının motive olmaya devam ettiğine dikkat çekti.


Alman Marshall Fonu (GMF) Türkiye Direktörü Özgür Ünlühisarcıklı Fotoğraf: GMFUS

Ünlühisarcıklı, Cumhur İttifakı’nın Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde çoğunluğu kazandığı 14 Mayıs seçimlerinin adil bir ortamda gerçekleşmediğinin altını çizerek, medyanın tamamına yakınını kontrol eden Erdoğan’ın asimetrik erişim sağladığını hatırlattı. kamu kaynakları ve muhalefet politikacıları genellikle sözlü ve fiziksel akışı hedefler. Sistematik olup olmadığının bilinmediğini vurguladı.

Cook: “Otoriter yönelimi yumuşatma olasılığı düşük”

Bir diğer dikkat çekici analiz ise Dış Tahvil Kurulu tarafından yayınlandı. Steven A. Cook’un kaleme aldığı yazıda, 28 Mayıs’ta yapılacak ikinci tur seçimlere giden sürecin çetin bir mücadeleye sahne olacağı belirtildi.


Fotoğraf: Burak Kara/Getty Images

Cook, seçimlerin adil ve özgür olarak nitelendirilmesine gölge düşüren birçok gelişmenin yaşandığına ve Erdoğan’ın ikinci cinsiyette de avantajlı konumda olduğuna işaret ederek, AKP Genel Başkanı’nın seçimleri gerçekçi bulmadığını kaydetti. yeniden cumhurbaşkanı seçilirse politikalarında büyük bir değişiklik yapacaktır.

Steven A. Cook, Erdoğan’ın seçim zaferlerini “izlediği politikaların onayı” olarak görme eğiliminde olduğuna ve otoriter yönelimini yumuşatmasının pek mümkün olmadığına işaret ederek, en acil konunun ekonomi olduğunu sözlerine ekledi.

Ancak Cook, AKP liderinin kendisini ekonomi politikalarını değiştirmek yerine “popülist ekonomi politikalarının işe yaradığına” ikna etmeyi tercih edeceğini tahmin etti.

DW Türkçe’ye VPN ile nasıl erişebilirim?

haber-golcuk.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu